Jonas Sjöstedt (V): ”Det är dags att styra upp Vattenfall på allvar”

Foto: Kalle Larsson

Vänsterpartiet vill inte sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland utan i stället avveckla verksamheten till år 2030.

I går hölls en interpellationsdebatt i riksdagen mellan Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Från Vänsterpartiets sida, rimligen för att markera frågans betydelse, deltog även partiets energipolitiska talesperson Birger Lahti samt partiledaren Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt gjorde under debatten med Mikael Damberg klart att Sveriges trovärdighet står på spel i klimatfrågan och att det nu därför är ”dags att styra upp Vattenfall på allvar”.

– Nu är det upp till bevis för den nya regeringen. I valrörelsen stod vi tillsammans i valdebatterna och kritiserade hur alliansregeringen hade skött Vattenfall – med all rätt. Nu är det er tur att göra det bättre. Och vi väntar på att det ska ske. Det handlar om att fasa ut kolet i stället för att sälja det, det handlar om att satsa på förnybart och det handlar om att ge hela företaget en annan roll och inriktning. Vi menar att det är realistiskt att avveckla Vattenfalls brunkolsverksamhet till 2030.

Jonas Sjöstedt förklarade att skulle det trots allt bli en försäljning, då borde den frågan tas via riksdagen.

– Det skulle visa att man har lärt sig av Nuon-affären, att sådant här ska ske i öppenhet under debatt.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg förklarade å sin sida under interpellationsdebatten att det ännu inte är klart om någon affär kommer att bli av eller hur en sådan affär skulle se ut om den skulle hända.

– Hur ägaren blir involverad i processen beror på vad Vattenfalls initiativ resulterar i, sa Mikael Damberg, men tillade:

– Jag är angelägen om att regeringens styrning av Vattenfall är väl förankrad. Om det blir aktuellt är det därför rimligt att vi informerar näringsutskottet när ägarsamordningsfrågan har kommit in.

___

Läs också: Finansmarknadsministern vill inte svara på Vattenfallfråga – som han själv ställde för sju år sedan

Miljö online2

Liknande artiklar