Storbritannien skapar världens största marina naturreservat

Foto: Pascal Guriaodou

Ett område kring Pitcairn-öarna i Stilla Havet blir världens näst största naturreservat, och det allra största av marint slag. Den giganstiska ytan uppgår till 834 000 kvadratkilometer och kommer skydda fler hotade djurarter.

Storbritannien är i full färd med att godkänna skyddet av vattnet kring deras kronkoloni Pitcairn-öarna, som ligger beläget mitt i Stilla Havet, 14 500 kilometer nordöst om Nya Zeeland. Öarna är således väldigt isolerade, och har en befolkning på 56 personer. Detta skriver the Washington Post.

Trots den lilla mängden människor lider området inte brist på liv. Mer än 1200 arter, däribland fyra utrotningshotade valar och två utrotningshotade havssköldpaddor kommer nu att skyddas från all gruvdrift, fiske samt olje- och gasprospektering. Naturreservatet kommer också innebära en försäkran om bevaring av 69 undervattensberg och 327 undervattensvulkaner som är väldigt viktiga för en rad vattenlevande djur.

Miljö online2

Liknande artiklar