Vinnaren av Stockholm Water Prize bekämpar torkan

Foto: SIWI, Rajendra Singh

Rajendra Singh får årets prestigefyllda Stockholm Water Prize. Han och hans medarbetare har tillsammans med lokalbefolkningen återställt flera floder och fått vattnet att återvända till flera byar.

Det Singh har gjort är att bygga johader, vilket är traditionella indiska regnvattendammar. Sedan mitten av 1980-talet har Singh hjälpt till att bygga cirka 8600 regnvattenfångare vilket har inneburit att vattnet har kommit tillbaka till över 1000 byar i delstaten Rajastan.

Arbetet har också inneburit att skogsbeklädda arealen har ökat och att både antiloper och leoparder har kommit tillbaka. Priset delas ut av SIWI, Stockholm International Water Institute, och ger vinnaren 150 000 dollar. Juryn kommenterar priset:

Dagens vattenproblem kan inte lösas bara med hjälp av vetenskap eller teknik. Det krävs också mänsklig styrka – det vill säga social och politisk förmåga. Rajendra Singh har ägnat sitt liv åt att utveckla en social förmåga att lösa lokala vattenproblem. Han har gjort det genom att låta invånarna delta själva, och genom att öka kvinnors möjlighet till inflytande. Singh har kopplat ihop bybornas traditionella kunskaper med modern teknik och vetenskap, och han har ifrågasatt konventionella föreställningar om utveckling, resursanvändning och sociala normer.

Miljö online2

Liknande artiklar