Korallrev i Stilla Havet skadas av starkare El Niño

Foto: Jim Maragos/U.S. Fish and Wildlife Service

Korallreven i södra Stilla Havet härjades hårt av blekning förra året. Nu fruktas en global massdöd av korallreven då klimatfenomenet El Niño väntas värma upp haven ytterligare.

I mars bekräftades det av USA:s National Weather Service att en ny El Niño har inletts, den första sedan 2010. En El Niño innebär en uppvärmning av vissa delar av centrala Stilla Havet som ändrar vädermönster över hela världen. Det kan orsaka regional torka och kraftiga regn, samt såväl ovanligt låga som höga temperaturer, enligt SMHI.

The Guardian rapporterar nu om att årets El Niño kan nu komma att få stora konsekvenser för korallreven i södra Stilla havet, vars temperatur kommer höjas under perioden. Korallreven, den livsmiljö i världen som har störst biodersivitet, är mycket känsliga för temperaturförändringar. En höjning med en grad som håller i sig en vecka är tillräckligt för en långsiktig nedbrytning av korallrevets ekosystem. Symptomen är ofta blekning.

El Niño är egentligen ett naturligt förekommande fenomen. De blekta korallrev som orsakas av de naturliga klimatsvängningarna ska vanligtvis kunna återhämta sig över tid, men i takt med att världens hav värms upp grund av mänsklig påverkan blir detta allt svårare. Som Supermiljöbloggen rapporterade om här så ligger nu många av världens korallrev på gränsen till blekning hela tiden – och då krävs inte mycket för att massblekningar ska ske.

Forskare har starka belägg för att en förstärkning av växthuseffekten även påverkar El Niño. Till exempel kan de naturligt förekommande klimatsvängningarna ändras så att maxima blir starkare – det vill säga bli än mer extrema än de är idag. Detta i kombination med att havens naturliga temperatur höjs på grund av våra utsläpp bäddar för en svår framtid för världens korallrev.

Miljö online2

Liknande artiklar