Stefan Löfven välkomnar försäljning av Vattenfalls brunkol

Foto: Greenpeace

Statsministern ser det som ”en bra lösning”, trots att näringsministern flera gånger gjort klart att det är för tidigt att säga något om en försäljning.

Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström gjorde i går under en utfrågning i konstitutionsutskottet klart att han vill ha med sig regering och riksdag på att sälja bolagets tyska brunkolsverksamhet, det rapporterar TT Nyhetsbyrån.

När SVT därefter pratade med Stefan Löfven (S) sa statsministern två gånger under intervjun att regeringen anser att en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet är en bra lösning om Vattenfalls ledning och styrelse tycker det.

SVT:s reporter kommenterar:

Efter Vattenfalls utspel i dag så var statsministern förvånansvärt tydlig med att uttrycka sig positiv till en försäljning. Särskilt eftersom han menade att det var regeringens – alltså den samlade rödgröna regeringens – uppfattning han meddelade.

Tidigare har regeringens representanter dragit sig för att säga rätt ut att man välkomnar en försäljning.

Exempelvis kunde Ekot nyligen rapportera:

Näringsminister Mikael Damberg säger inte rakt ut att han välkomnar en försäljning. Han betonar att det är Vattenfall som måste komma med ett förslag först.
– Regeringen har välkomnat översynen av ägarstrukturen för den tyska brunkolsverksamheten, eftersom styrelsen har valt att gå vidare med en process där man tittar på det, säger han.

På samma sätt lät det när Altinget pratade med statsrådet:

Högst ansvarig för Vattenfall och styrningen av bolaget är näringsminister Mikael Damberg (S). När han deltog vid en pressträff med riksdagsjournalisterna på tisdagen ville han inte svara på frågan om regeringen är överens i frågan om försäljning av kolkraft.
– Regeringen välkomnar översynen av ägarstrukturen, svarade Damberg.

I en debattartiklel i Miljöaktuellt utvecklar Mikael Damberg regeringens ståndpunkt:

Vår uppfattning är att ägaren kan ta ställning till en affär om Vattenfalls brunkolsverksamhet först när den presenteras.
Det kan jämföras med vad Stefan Löfven nu alltså säger till SVT:
– Om Vattenfall ser en möjlighet att sälja, ja då är det ju det bästa som ledningen hittat, och då är det ju en bra lösning.

Miljö online2

Liknande artiklar