Knausgård om att Norge öppnar upp Arktis för oljebolag: ”It’s a fucking disgrace”

Foto: André Løyning

Den världsberömde författaren riktar hård kritik mot landets regering.

I dag publicerar den brittiska tidningen The Guardian en intervju med Karl Ove Knausgård, känd för sin romansvit Min kamp. Bland annat ger författaren sin syn på att Norge är på väg att öppna upp nya helt orörda områden i Arktis för bolag som vill utvinna olja och gas där.

– The Arctic is one of the few places left on the planet that still is unexploited, it’s a very sensitive area, and I never believed that my government actually would do such a thing. We need to make them stop, and we still can do that. … The shortsightedness and the stupidity of it just makes me want to cry.

Enligt Karl Ove Knausgård ligger ansvaret hos den norska regeringen, som han menar inte verkar bry sig om frågan.

– Norway is one of the richest countries in the world – it’s all about greed, and it’s a fucking disgrace.

Miljö online2

Liknande artiklar