Norska oljefonden divesterar ur stort antal kolbolag

Foto: Greenpeace

En dag för historieböckerna, menar flera norska miljöorganisationer.

Stortingets finansutskott har beslutat att den norska oljefonden inte får ha placeringar i bolag där mer än 30 procent av verksamheten eller intäkterna baseras på kol, det här skriver bland annat TT nyhetsbyrån.

Beslutet av politikerna i Norge välkomnas av flera av landets miljöorganisationer. Nina Jensen från WWF, Truls Gulowsen från Greenpeace och Arild Hermstad från Framtiden i Våre Hender vill alla säga samma sak i ett gemensamt pressmeddelande:

– Dette er en dag for historiebøkene.

Den brittiska tidningen The Guardian skriver att beslutet är en av de viktigaste segrarna för den globala divesteringsrörelsen, och kan skapa ringar på vattnet:

Norway’s decision to dump all coal-focused investments from its $900bn sovereign wealth fund could unleash a wave of divestment from other large funds, according to investment experts. The fund, the largest in the world, is one of the top 10 investors in the global coal industry.

Beslutet välkomnades förstås också av den amerikanske författaren och aktivisten Bill McKibben, en av förgrundsgestalterna i divesteringsrörelsen, som på Twitter fick möjlighet att öva på sin norska:

!!!Norway Divests from Coal!!!! A huge step forward for a huge fund, thanks to tireless work of so many! Heia Norge!

Miljö online2

Liknande artiklar