Sri Lanka skyddar all sin mangroveskog

Mangrove
Foto: Seacology CC BY-SA 3.0

Som första nation i världen kommer Sri Lanka att skydda all sin mangroveskog. Under de senaste 100 åren har landet förlorat 76 procent av mangroven, men nu kommer det förändras. De närmsta fem åren satsar landet 3,4 miljoner dollar på alternativa jobb, mikrolån och återplanteringsprojekt.

Ingen annat land har skyddat all sin mangrove, och systemet kan förhoppningsvis komma att användas av andra länder. Mangroven är viktig som kolsänka och som vagga åt många djur som bland annat befolkar korallreven, men den har fler funktioner. Ett år efter den stora tsunamin 2004 publicerade International Union for Conservation of Nature en jämförelse mellan två olika byar i Sri Lanka som träffats av vågen. I en by utan skydd dog 6000 personer under katastrofen, medan två personer dog i en by som hade tjock mangrove som skydd.

Landets president Maithreepala Sirisena sa:

”Det åligger, och är nödvändigt, att alla statliga institutioner, privata institutioner, icke-statliga organisationer, forskare, intellektuella, och civilsamhället att enas för att skydda mangrovens ekosystem”.

Förhoppningsvis kommer Sri Lankas krafttag innebära att fler länder tar efter.

Miljö online2

Liknande artiklar