Staden som välkomnar bin

Foto: vancouverconvention

I sommar satsar Helsingborg på att bli den bästa staden för bin. Genom att låta institutioner och företag hyra bikupor som de kan placera ut på sina tak hoppas man kunna hjälpa stadens bi-invånare.

Hur skapas en bra stadsmiljö med biologisk mångfald? Supermiljöbloggen berättade nyligen om stadsodlingen i Sundbyberg, och nu startar ett projekt i Helsingborg med förhoppningen om att få in fler bin till staden.

Samarbetar med biodlare

Skånes biodlarförening kommer finnas tillgängliga som stöd, med erfarna biodlare som ska se till att bina kommer på plats och att de får regelbunden tillsyn. Cecilia Liljedahl, som leder projektet Bee-best, säger i en intervju med Lokaltidningen Helsingborg, att tanken är att göra staden till Sveriges bästa bistad.

Staden och bina är beroende av varandra

Om projektet lyckas kanske fler städer följer efter. Eftersom bin tillhör en hotad art behöver de all hjälp som de kan få – och stadsmiljön kan bli deras räddning. Där finns bättre förutsättningar eftersom bina kan söka sig till blommande trädgårdar och stadsodlingar. Men bina är också minst lika viktiga för stadens biologiska mångfald.

Läs mer om biodling i stadsmiljö:
Bin fixar vår färgglada mat

Miljö online2

Liknande artiklar