Vattenfalls vd: ”Tydligt att regeringen tagit ställning för en brunkolsförsäljning ”

Foto: Vattenfall

Samtidigt är regeringen officiella version att man kommer ta ställning till en affär först när den presenteras.

Ekots lördagsintervju fick Magnus Hall, Vattenfalls vd och koncernchef, flera frågor om den planerade försäljningen av bolagets tyska brunkolsverksamhet, bland annat om huruvida regeringen godkänt processen.

– Regeringen är helt med på processen att sälja brunkolet, ja, förklarade Magnus Hall och la därefter till:

– Det är tydligt att regeringen har tagit ställning för att en försäljning stödjer man.

Som Supermiljöbloggen tidigare skrivit om så har regeringens officiella position, som kommunicerats gemensamt av näringsminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i slutet av mars, varit följande:
Vår uppfattning är att ägaren kan ta ställning till en affär om Vattenfalls brunkolsverksamhet först när den presenteras.

På liknande sätt lät det när Supermiljöbloggen intervjuade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) månaden innan:

– Från ägarens sida har vi samtidigt varit tydliga med att det ska vara en ansvarsfull hantering av ägarstrukturerna. Och man ska komma ihåg att Tyskland planerar att minska på kolet i sin energimix. Så exakt var det här kommer att sluta vet jag inte. Vattenfall har ännu inte föreslagit en affär kring detta för ägarna.

Det som samtidigt talar för Magnus Halls tolkning av regeringens ståndpunkt är att statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med SVT i början av april överraskade många då han, som SVT skriver, var ”förvånansvärt tydlig med att uttrycka sig positiv till en försäljning”:

– Om Vattenfall ser en möjlighet att sälja, ja då är det ju det bästa som ledningen hittat, och då är det ju en bra lösning, sa Stefan Löfven då.

Miljö online2

Liknande artiklar