Eskilstuna öppnar galleria för återvunna prylar

Foto: ReTuna entré

Åk och lämna dina oönskade saker, och plocka upp nya återvunna grejer. Snart ska Eskilstuna öppna ReTuna Återbruksgalleria, där butiker med återbruk/upcycling som affärsidé får verka.

I återbruksgallerian ska butiker ta hand om förbrukade saker, som de sedan fixar i ordning och säljer vidare. Gallerian är i anslutning till återvinningscentralen i Eskilstuna, och de saker man inte vill slänga i återvinningen kan man istället lämna i återbruksgallerians depå.

– Genom att reparera och fixa i ordning eller omvandla förbrukade saker förses de med ett fortsatt ekonomiskt värde. Det leder till mer skonsam konsumtion tack vare att vi reducerar användningen av nya råvaror – vilket bidrar till minskat uttag av naturens resurser, mindre energiåtgång, minskade utsläpp av koldioxid och så vidare, säger Anna Bergström, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria i ett pressmeddelande.

Förutom shopping och återvinning ska gallerian vara en plats dit människor kan komma och lära sig om återvinning, återbruk, kretsloppstänkande och hållbarhet. Kunder och besökare ska bjudas in till föreläsningar, workshops och event för att öka sitt kunnande. Dessutom öppnar Eskilstuna Folkhögskola utbildningen ”Recycle Design – Återbruk” i samma hus.

Enligt Eskilstuna kommer alla verksamheter bedrivas på ett klimatsmart och miljömedvetet sätt.

Miljö online2

Liknande artiklar