Fortum tvekar om finskt kärnkraftsprojekt

Foto: Fennovoima

Samtidigt är tiden på väg att rinna ut. 

Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur svenska stålbolaget SSAB kan spela en avgörande roll i huruvida det kommer att byggas ett nytt kärnkraftverk i norra Finland eller inte, 15 mil från den svenska kusten.

Nu visar det sig att det så kallade Fennovoima-projektet kan gå om intet oavsett vad SSAB gör. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en annan potentiell delägare, finska energibolaget Fortum, inte lyckats komma överens med de ryska bolagen Gazprom och Rosatom. Planen var nämligen att Fortum skulle ta en 15 procents stor andel i det finska kärnkraftsprojektet i utbyte mot tillgångar i rysk vattenkraft genom bolaget TGC-1. Enligt Reuters har förhandlingarna dock inte gått enligt plan.

The negotiations have not, however, come to a conclusion that would make it possible for Fortum to decide on its participation in the Fennovoima nuclear power project, Fortum said in a statement.

Helena Aatinen, kommunikationsdirektör på Fortum, förklarade för tidningen Miljöaktuellt i december förra året när processen att dela upp TGC-1 precis hade startat, att Fortum tillsammans med Rosatom avsåg att ta över 75 respektive 25 procents ägarandel av de 40 vattenkraftverk i Ryssland som Gazprom-ägda TGC-1 har.

– Om vi kan få 75 procent av de 40 vattenkraftverken, först då är vi beredda att ta 15 procent av Fennovoimas kärnkraftsprojekt, sa Helena Aatinen till Miljöaktuellt.

Deadline för Fennovoimas ansökan om kärnkraftsbygget är 30 juni. Olli Rehn, näringsminister i Finland, säger i ett pressmeddelande med anledning av Fortums besked:

– The stock exchange release issued by Fortum on Wednesday does not in any way change the timetable of the Government or the Ministry or any other grounds for the decision. The deadlines for fulfilling the mentioned conditions are the same as before.

___

Läs mer på Supermiljöbloggen debatt:

Rolf Lindahl, Greenpeace: ”SSAB:s ryska kärnkraftsäventyr riskerar att drabba aktieägarna”

Miljö online2

Liknande artiklar