MP:s kongress 12-14 juni

Greenpeace påminner Miljöpartiet om löftet att stoppa nya kolgruvor

Foto: Miljöpartiet

”Det är med förvåning och sorg vi ser att partistyrelsen föreslår att motionen om att fasa ut kolkraften ska avslås”, skriver organisationen i ett brev till Miljöpartiets ombud inför helgens kongress.

Supermiljöbloggen har tagit del av ett brev som skickats till samtliga av de ombud som ska medverka på Miljöpartiets kongress som hålls i Örebro i helgen. Brevet är undertecknat både av Greenpeace chef i Sverige och i Tyskland, och budskapet till miljöpartisterna är tydligt – gå inte med på att Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet säljs.

I valet 2014 lovade Miljöpartiet att stoppa nya kolgruvor i Tyskland. Inledningsvis höll regeringen detta löfte genom att beordra Vattenfall att avbryta expansionen. Vi applåderar detta beslut. Det var rätt sak att göra.

Men nu planerar Vattenfall att sälja sin klimatskadliga brunkolsverksamhet, som orsakar större utsläpp av koldioxid än vad hela Sverige gör tillsammans. En försäljning hjälper inte planetens klimat på minsta sätt. Tvärtom är det ett sätt för Vattenfall att kringgå regeringens beslut att stoppa nya gruvor. Det öppnar för en ny ägare att fortsätta expansionen av brunkolsverksamheten enligt Vattenfalls planer. Att bränna kolet i dessa gruvor skulle orsaka utsläpp med över 1,2 miljarder ton koldioxid.

Supermiljöbloggen skrev i går att Miljöpartiets ombud i Eskilstuna och i Stockholm kommer rösta för den motion som säger att partiet ska verka för att Vattenfalls brunkolsverksamhet behålls och fasas ut. Av inlägg som följde artikeln på Twitter framgår att även ombuden från Göteborg och Borås, samt från Grön ungdom, kommer rösta för motionen. Därmed röstar de emot det förslag som partistyrelsen kommit med, som öppnar upp för en försäljning, och som nu alltså även kritiseras av Greenpeace:

Det är med förvåning och sorg vi ser att partistyrelsen föreslår att motionen ska avslås och att partiet istället ska verka för att behålla och avveckla en ”betydande del” medan resten kan säljas. Att behålla och avveckla något av kraftverken kommer inte att förhindra att de nya gruvorna öppnas och att kolet används i de anläggningar som säljs.

Miljö online2

Liknande artiklar