Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Köttet – klimatboven politikerna blundar för

    Köttskatt i rampljuset när SVT granskar politikernas beskattning av koldioxidtunga varor.

    När svenska politiker diskuterar ekonomiska styrmedel för att minska vår miljöpåverkan handlar det om transporter, bilar och drivmedel – aldrig om maten. Detta trots att ett kilo nötkött motsvarar 25 kilo koldioxid, samma som för 10 liter bensin. Svenskarna äter idag 40-50 procent mer kött än vi gjorde för 25 år sedan.

    Skatt på animalier brukar som sagt inte vara på tapeten. Nu har frågan dock fått nytt liv när SVT Nyheter gjort en granskning av politikernas ovilja att beskatta köttet, trots dess stora klimatbelastning. I en serie inslag jämförs beskattningen av de värsta klimatbovarna – maten och transporterna. Med dagens pris beskattas tio liter bensin med 86 kronor. Köttet däremot är helt skattebefriat, förutom momsen, som omfattar åtta kronor per kilo nötkött.

    En av politikerna som pressas i inslaget är miljöminister Åsa Romson (MP). Romson, bland många andra, pratar mycket om vikten av ekonomiska styrmedel i klimat- och miljöpolitiken, men när hon konfronteras med fakta om väljer hon fortfarande att neka till behovet av en köttskatt. Och hon är inte ensam bland sina kollegor om att helt förbise en av de allra största klimatvärstingarna. Sedan 1990 har endast tre motioner om styrmedel för animaliska livsmedel lagts i riksdagen, varav inte en enda av av dem tar upp ämnet köttskatt.

    Klimatforskaren Martin Persson på Chalmers till SVT:

     Jordbruket står för 25 procent av jordens klimatutsläpp och på sikt ska vi minska utsläppen med 80-90 procent, då måste det till styrmedel för att minska köttkonsumtionen. Vi måste åtminstone börja minska nötköttkonsumtionen.

    Han är inte ensam i forskarvärlden om att tycka så. Köttskatt har ett brett stöd hos både forskare och och alla stora miljöorganisationer, men ses ändå som något kontroversiellt bland politikerna. En undersökning som Naturvårdsverket gjort visar att även de flesta svenskar är positiva till höjda miljöskatter – istället för att allt ansvar ska läggas på individens fria val och goda vilja, något som än så länge inte gett resultaten vi behöver.

    Marie Green, ekonomisk professor på SLU, kommenterar politikernas ovilja att använda ekonomiska styrmedel för att minska köttätandet:

    Man kan inte tala om en kostnadseffektiv miljöpolitik om man samtidigt säger att vissa källor till utsläpp av vissa oklara skäl skall uteslutas.

    Feministiskt Initiativs partiledare Gudrun Schyman sticker dock ut bland de andra partiledarna. Schyman tog tillsammans med Jonas Paulsson (initiativtagare till Köttfri Måndag) tillfället i akt och publicerade en debattartikel i Aftonbladet där de talade för ett införande av köttskatt. Artikeln replikerades av LRF:s Helena Jonsson, som menar att en köttskatt skulle gynna det importerade köttet.

    Här kan du läsa ett debattinlägg om köttskatt som Jonas Paulsson skrev på Supermiljöbloggen tidigare i år.

    Röster för köttskatt hörs också under den pågående Almedalsveckan, där Supermiljöbloggen är på plats för att göra kortare intervjuer:

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.