”Stolligheter” och ”klimatskeptiker” i partiledardebatten

Foto: Melker Dahlstrand

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna långt ifrån varandra i klimatfrågan.

I veckan skrev Karin Svensson Smith (MP), som är ordförande i riksdagens trafikutskott, en debattartikel i Dagens industri som hon avslutar med:

Det är dags för drivmedelspolitiken att höja blicken och seriöst ta ansvar för att skapa ett transportsystem som är fossilfritt inom 15–20 år. Det språnget kan inte tas genom att steg för steg höja koldioxidskatten utan det kräver att fossila drivmedel förbjuds.

Artikeln fick fart på Centerpartiet, vars miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe snabbt kunde konstatera i en debattartikel i Aftonbladet att ”ett totalförbud av bensin och diesel är ingenting jag applåderar”. Hur Centerpartiet därmed ställer sig till målet som Centerpartiets dåvarande partiledare Maud Olofsson framförde 2008 på DN debatt under rubriken ”Förbjud bensinbilar 2025”, framgår inte av artikeln.

Karin Svenssons Smiths artikel hamnade tillfälligt i fokus även i dagens partiledardebatt i riksdagen när Jimmie Åkesson (SD) förklarade att han ”inte är förvånad över att den typen av stolligheter kommer från en miljöpartist”.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) kontrade med att förklara att Sverigedemokraterna ”lägger yrkanden i utskotten som tyder på att man är mer allierad med klimatskeptikerna än med den vetenskapliga grund som hela det globala samhället bygger på”.

Replikskiftet mellan de två kan ses här nedan. Hela partiledardebatten kan ses på riksdagens hemsida.

Miljö online2

Liknande artiklar