BP tvingas betala efter oljekatastrofen

Foto: Unknown/Public Domain

Nu har den amerikanska regeringen i samråd med fem delstater och det brittiska oljebolaget BP kommit fram till att BP ska betala motsvarande 158 miljarder svenska kronor i skadestånd för den katastrof som inträffade i Mexikanska Golfen, där en av bolagets oljeplattformar exploderade och tusentals liter olja läckte ut i havet.

Som SMB skrev tidigare i våras påverkas fortfarande många av de djurarter och olika ekosystem som finns i och runt omkring den Mexikanska Golfen. Stora delar av populationer dog och hela ekosystem rubbades. Än idag menar forskare på att vi inte har sett vidden av katastrofen, utan det kan dröja ytterligare flera år innan det framkommer exakt hur stor skada oljeläckaget gjorde under sommaren 2010.

Oljebolaget BP har nu kommit överens med fem drabbade delstater och den amerikanska regeringen att betala 18,7 miljarder dollar, det vill säga närmare 158 miljarder svenska kronor i skadestånd över en period på 18 år. Pengarna kommer bland annat delas upp till de inblandade parterna för kostnader för de miljöskador som uppstod i samband med och efter läckaget, det ska gå till rättegångskostnader och Clean Water Act (CWA), ett initiativ som jobbar mot vattenförorening.

Miljö online2

Liknande artiklar