Facebook siktar på 100 procent förnybart

Foto: Anders Hellberg

Ett nytt datacenter som ska byggas i Texas, USA, kommer få all sin el från en vindkraftpark i närheten.

Jay Parikh, Facebooks Vice President of Engineering, skrev nyligen på sin Facebooksida om det nya mål som satts upp vad gäller företagets elanvändning:

In 2012 we set a goal for ourselves to reach 25 percent renewables in our data center mix by the end of this year. Over the long term, we plan to get to 100%. We’ve set our next short-term goal to be 50% by the end of 2018.

Nyhetsbyrån Bloomberg skriver att allt fler dataföretag är inne på ett liknande spår:

A growing number of technology companies are turning to clean energy to run data centers and other sites that consume significant amounts of power. Google Inc. gets 35 percent of its power from renewable sources, as do all of Apple Inc.’s data centers, according to their websites.

En liknande utveckling sker här i Sverige. Vattenfall, som redan har bland annat just Facebook som kund, menar att datacenterbranschen i norra Sverige utvecklas i snabb takt mot att bli en ny basindustri. I går meddelade Vattenfall att man tecknat ett avtal om elleverans med det brittiska dataföretaget Hydro66, som byggt ett nytt datacenter i Boden. Datacentret, som är 8 000 kvadratmeter stort och som ska rymma datorer för processer och lagring, ska få 100 procent förnybar el från vattenkraft från Luleälven.

Miljö online2

Liknande artiklar