Fennovoima vill hemligstämpla rapport om misstänkt bulvanföretag

Foto: Fennovoima

Samtidigt kommenterar svenska stålbolaget SSAB nu för första gången den senaste tidens minst sagt märkliga händelseutveckling.

Supermiljöbloggen skrev i går om att det kroatiska bolag som gått in som delägare i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i norra Finland misstänks för att vara ett bulvanföretag för ryska intressen.

Det finska arbets- och näringsministeriet har ställt en rad frågor kring den kroatiska delägaren och i går lämnade Fennovoima in en rapport med svar. Fennovoima vill dock att rapporten i sin helhet skall hållas hemlig, rapporterar Yle, detta då den bland annat sägs innehålla affärshemligheter.

Fennovoima, som alltså vill bygga ett nytt kärnkraftverk i norra Finland,  har två delägare; RAOS Voima Oy som är ett dotterbolag till ryska kärnkraftsjätten Rosatom, samt Voimaosakeyhtiö SF (Kraftaktiebolaget Suomi Finland) som ägs av en rad olika bolag, bland annat svenska SSAB.

Efter Supermiljöbloggens artikel i går hörde Greenpeace chef i Sverige av sig på Twitter och frågade SSAB vad företaget tycker om att ett eventuellt bulvanföretag nu är inblandad i affären. I dag svarar SSAB och skriver:

SSAB:s mål är att säkra stabil, långsiktig elförsörjning. Ägarstruktur hanteras av Voimaosakeyhtiö SF och myndigheter.

Supermiljöbloggen har mejlat SSAB och frågat hur man ser på den senaste tidens händelseutveckling i Finland, men har ännu inte fått något svar.

Miljö online2

Liknande artiklar