Forskare kritiserar tvågradersmålet

Foto: NASA, Frank Paul, University of Zurich

En ny omfattande rapport kommit fram till att två graders uppvärmning kan innebära sex meters vattenhöjning. I Paris i december förväntas världens ledare att komma överens om ett mål där vi förhoppningsvis håller oss till två graders uppvärmning, något som kommer innebära en helt ny värld jämfört med idag.

Forskaren och journalisten Benjamin Strauss från Climate Central menar nu att höjningen innebär en värld vi inte känner igen, med 1,15 miljoner kvadratkilometer landmassa under vatten som nu är hem till 375 miljoner människor.

De 20 mest påverkade städerna ligger alla i Asien, men enligt Climate centrals analys ligger svenskarna också illa till. Här bor 5-10 procent av befolkningen under den spådda vattenhöjningen på sex meter, en nivå som kan ha nåtts till 2200.

Den nya rapporten har skrivits av forskare från olika universitet runt om i världen och publicerades i tunga Science Magazine. De tittade på ett långt tidsspann och undersökte fyra globala temperaturhöjningar under de senaste tre miljoner åren.

Miljö online2

Liknande artiklar