Nytt avtal för fiske i Arktis

Foto: Max Gustafson

Igår samlades alla de fem länder som har kuststräckor i Arktis för ett möte om området och dess framtid. Ett avtal slöts om att avvakta med exploatering av fiske – i alla fall tills vidare i väntan på att mer forskning ska genomföras i området. 

Kanada, USA, Ryssland, Norge och Danmark har alla landsdelar i det nordliga område på jordklotet som kallas Arktis. Hur framtiden kommer se ut med smältande isar och därmed en öppning för verksamheter som tidigare inte varit möjliga diskuteras nu hett. Nya möjligheter för oljeborrning, nya transportsträckor för lastfartyg och nya fiskevatten är bara några av de möjligheter som de ansvariga länderna nu ser, trots den sårbarhet som finns i Arktis i och med dess unika naturvärden. Mötet som genomfördes i Oslo igår slutade bara med att länderna skrev under på en punkt – avvakta med fisket tills ny forskning framkommit. Tyvärr slöts inga avtal för att skydda området varken vad gäller transporter eller olja.

Dagens avtal är långt ifrån tillräckligt, det är bara en tillfällig lösning. Fisketrålare kommer troligen förr eller senare att gå norrut, på jakt efter mer fisk, skriver Therese Jacobson, Greenpeace.

För att läsa hela avtalet, klicka här.

Miljö online2

Liknande artiklar