Oljespill utanför Australiens kust

Foto: Public Domain

Olja har upptäckts utanför Australiens östra kust, strax söder om Townsville vid Cape Upstart Nationalpark. Vart oljan kommer ifrån är inte känt, men det var fiskare som i fredags slog larm om en 1km lång remsa av olja i området.

Stora Barriärrevet, ett av våra absolut viktigaste och känsligaste områden för biologisk mångfald, drabbades förra veckan av ett oljeutsläpp vars omfattning de australiska myndigheterna fortfarande undersöker. Korallreven utgör hem åt ett stort antal fiskar, alger och andra havslevande djur och växter. Som SMB tidigare skrivit är korallerna redan under stor stress på grund av både försurning och uppvärmning av haven. Oljespill, även om de är lokalt,  kan vara förödande för korallreven. Australiska myndigheter är nu i beredskap för att snabbt kunna ta till rätt åtgärder och det utpekade området bevakas noga.

En polisbåt från Townsville och en helikopter från Emergency Management Queensland undersökte och rapporterade blänk på vattnet och små oljefläckar omkring en meter i diameter säger en taleskvinna från Marine Safety Queensland till The Guardian.

Miljö online2

Liknande artiklar