Polisen sopor på att bötfälla nedskräpare

Foto: Håll Sverige rent

Håll Sverige Rent menar att fler ingripanden skulle förhindra att många nya brott sker.

Enligt SVT Nyheter har den svenska nedskräpningslagen som infördes för fyra år sedan blivit en flopp. Den som lämnar skräp i offentliga miljöer kan få böter på upp till 800 kronor, men polisen prioriterar inte dessa brott, vilket visar sig i statistiken:

2012 skrevs 289 böter ut. 2013 låg siffran på 229 böter. Förra året hade antalet böter sjunkit till 195 stycket. Och trenden ser ut att fortsätta; mellan januari och maj i år hade 71 skräpböter utfärdats.

Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, säger till SVT Nyheter:

– Eftersom vi uppenbarligen har misslyckats så känner jag att vi måste bötfälla mer. Då föreslår vi, antingen att polisen gör räder, att man fokuserar någon vecka per år och faktiskt jobbar med att utfärda skräpböter. Eller att man flyttar sanktionsrätten och låter kommunerna vara ansvariga för att utfärda skräpböter.

Johanna Ragnartz säger även till SVT Nyheter Gävleborg att lagen borde omfatta allt skräp:

– Syftet med hela lagen är att skapa en norm som säger att det inte är okej att skräpa ner. Då borde ju allt skräp ingå, även småskräp som fimpar och biljetter och godispapper.

Miljö online2

Liknande artiklar