Rekordflygning med solcellsplan

Foto: Solar Impulse, pressbild

Ett flygplan som går på solceller har landat på Hawaii och därmed slagit rekordet för längsta flygning i ett sådant plan.

Det är projektet Solar Impulse 2 som vill inspirera till hållbara transporter genom att flyga jorden runt med ett flygplan täckt av solceller. I mars lyfte planet från Abu Dhabi. Sedan dess har det tagit sig lite mindre än halvvägs runt jorden, i ett antal etapper. Senaste etappen gick från Nagoya i Japan och landade på Hawaii drygt fem dagar senare. Planet laddar upp sina batterier under dagen och förbrukar elen i dem under natten.

Det är högst tveksamt om solceller kommer att bli ett realistiskt alternativ till det fossila bränslet flygfotogen, som flygplan idag använder. Detta experimentplan har ett vingspann på 72 meter (att jämföra med vanliga passagerarflyg som ofta har 30-60 meter) och kan bara ta en enda person, istället för passagerarflygets hundratals personer. Det går inte heller särskilt fort – toppfarten ligger på 140 kilometer i timmen, jämfört med passagerarflygets 8-900 kilometer i timmen. Icke desto mindre är det en stor bedrift som projektet lyckats med: Ingen har tidigare flugit så långt och så länge i ett solcellsdrivet plan. I augusti räknar de med att ha fullföljt sin jordenruntresa och landa i Abu Dhabi.  Läs mer om projektet här.

Miljö online2

Liknande artiklar