Tyskland kritiseras för att backa från förslag om att minska kolkraften

Foto: Bert Kaufmann

Den tyska regeringen backat från sitt förslag om att införa en avgift på den äldsta och smutsigaste kolkraften. Det nya förslaget bedöms leda till att mindre kolkraft avvecklas jämfört med det tidigare förslaget. Greenpeace är mycket kritiska.

Den tyska regeringen beslutade förra veckan att minska landets användning av kolkraft med 13 procent, vilket motsvarar 2,7 GW. Det innebär dock inte att kolkraftverk ska stängas ned direkt, istället ska de stå redo att användas för att producera reservel och först efter fyra år ska de stängas ned.

Förslaget innebär att den tyska regeringen backar från sitt tidigare förslag som innebar att en avgift på de äldsta och smutsigaste kolkraftverken införs, skriver The GuardianGreenpeace Sveriges chef Annika Jacobsson skriver att det tidigare förslaget innebar att 10 GW kolkraftsel skulle tas ur drift och att det nya förslaget innebär att endast 2,7 GW tas ur drift. Jacobsson är mycket kritisk till hur Vattenfall har agerat:

 Vattenfalls VD Magnus Hall fortsätter att frånsäga sig ansvaret för utvecklingen i Tyskland. I en intervju i Miljöaktuellt dagen innan det tyska beslutet säger han att det är upp till tyska politiker att fatta beslut om tysk klimatpolitik. Samtidigt har dock Vattenfall varit en av de främsta motståndarna till regeringens ursprungliga förslag och bedrivit en väldigt stark kampanj mot klimatskatten. Att bedriva lobbying mot en stark tysk klimatpolitik och sedan säga att det är tyska politiker som bestämmer när man har fått igenom sin vilja är ett hyckleri utan dess like.

Hela processen visar tydligt att den tyska regeringen vill avveckla kolkraften. Det ursprungliga förslaget som presenterades av Sigmar Gabriel ( Tysklands energiminister, redaktionens anmärkning) hade en tydlig inriktning och visade politisk vilja. Tyvärr räckte det inte hela vägen – regeringen vek sig till slut för Vattenfalls, de övriga energibolagens och kolgruvefackets påtryckningar.

Miljö online2

Liknande artiklar