USA höjer förnybartmål – det som var satt till år 2020 redan uppnått

Foto: whitehouse.gov

Planen är att göra det lättare för låg- och medelinkomsttagare i landet att skaffa sig tillgång till solenergi och på så sätt minska sina elräkningar.

I juni 2013 meddelade USA:s president Barack Obama att ett nytt mål vad gäller förnybar energi på federalt subventionerade bostäder satts till år 2020 som en del i landets klimatarbete. I The President’s Climate Action Plan (pdf) står:

[F]ederal agencies are setting a new goal of reaching 100 megawatts of installed renewable capacity across the federally subsidized housing stock by 2020.

Nu visar det sig att utvecklingen gått snabbare än vad de flesta trott, något som bland annat The New York Times skriver om. I veckan meddelade Vita huset nämligen att målet redan uppfyllts med råge:

The Administration has already surpassed that goal, through commitments to install more than 185 MW of renewable energy.  Today, we are announcing that the Administration is tripling its current goal and setting a new goal to install 300 MW of renewable energy on affordable by 2020, as well as expanding the goal to include community and shared solar installations.

Vissa likheter finns med Sverige, som 2008 efter mycket om och men tog på sig målet om att gå upp till 49 procent förnybar energi till år 2020, ett mål som dåvarande energiminister Maud Olofsson (C) beskrev som ”tufft men inte omöjligt”. Det målet nåddes redan 2012, något som bland annat tidningen ETC skrivit om.

Miljö online2

Liknande artiklar