Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

Foto: jensholm.se

Skulle garanterat inspirera andra länder att anta en ambitiösare miljö- och klimatpolitik, menar Jens Holm, partiets klimatpolitiska talesperson.

Supermiljöbloggen har mejlat representanter för samtliga riksdagspartier för att höra hur de ser på det förslag som Johan Rockström lyfte upp i veckan. Johan Rockström, som är professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, skrev i veckan ett längre inlägg där han bland annat föreslår ett nytt svenskt klimatmål.

Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

Först ut att svara på Supermiljöbloggens fråga är Jens Holm, klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Han skriver:

Intressant förslag som vi stödjer. Om Sverige skulle sätta en sådan ambitiös ambition skulle det garanterat inspirera andra länder att anta en ambitiösare miljö- och klimatpolitik. Det är vad som behövs just nu; att världens industriländer tar sitt historiska miljöansvar.

___

Övriga riksdagsledamöter som kontaktats är Matilda Ernkrans (S), Johan Hultberg (M), Stina Bergström (MP), Kristina Yngwe (C), Lars Tysklind (FP), Magnus Oscarsson (KD) och Martin Kinnunen (SD).

Miljö online2

Liknande artiklar