Vattenfall påbörjar bygge av vindkraftpark i Nordsjön

Foto: Vattenfall

Den havsbaserade parken kommer när den står färdig om två år att ge el motsvarande vad 400 000 hushåll använder.

Cirka 90 km från den tyska ön Sylt i Nordsjön ska Vattenfall bygga 72 nya vindkraftverk. I dag installerades det första tornet på sitt fundament.

Vattenfall utvecklar projektet tillsammans med Stadtwerke Munchen och totalt handlar det om en investering på 1,2 miljarder euro. Vindkraftparken, som kallas Sandbank, tas i drift 2017 och kommer då att leverera el motsvarande vad 400 000 hushåll använder.

– Sandbankprojektet är en del av vår strategi för havsbaserad vindkraft, som har som mål att ytterligare öka säljbarheten för havsbaserad teknologi, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfalls vindkraftverksamhet, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år invigde Vattenfall en annan vindkraftpark, DanTysk (se bilden),  som ligger i närheten av Sandbank. Men några konkreta planer på att bygga ny havsbaserad vindkraft i Sverige har Vattenfall ännu inte. I en intervju med Miljöaktuellt under Almedalsveckan sa bolagets vd Magnus Hall:

– I dag bygger vi en hel del vindkraft till havs ute i Europa, vi är rätt duktiga på det. Och kommer politikerna i Sverige fram till att de vill satsa på det här, då är det ur Vattenfalls perspektiv en affärsmöjlighet som vi får titta närmare på. Men det man behöver fundera på i Sverige är om vi i behöver mer kapacitet i det svenska systemet. Just nu behöver vi det inte. Att bygga in ytterligare överkapacitet i en överförsörjd marknad känns tveksamt och borde åtminstone vara en fråga att behandla i Energikommissionen.

Miljö online2

Liknande artiklar