Vattenfall satsar på solenergi

Foto: Vattenfall

Planerar att bygga en solcellspark i Wales.

I 14 år har Vattenfall haft en vindkraftpark i Carmarthenshire, som är ett grevskap och en kommun i Wales, Storbritannien. Nu har det svenska energibolaget meddelat att man i anslutning till vindkraftparken vill bygga också en solcellspark, stor nog för att årligen generera el till motsvarande drygt 1 400 hushåll.

Projektet är än så länge på planeringsstadiet, och en bygglovsansökan ska lämnas in efter sommaren. Daniel Wills, som ansvarar för projektet för Vattenfalls räkning, förklarar satsningen så här i ett pressmeddelande:

– We want to explore the full renewables potential of this site and see what’s possible to support Wales’ ambitious green energy plans and targets.

Frågan är om det här innebär en ändring i Vattenfalls inslagna kurs. Magnus Hall, Vattenfalls vd och koncernchef, sa så här i en intervju med tidningen Miljöaktuellt förra året, då frågan handlade om hur bolagets framtida planer för förnybar energi ser ut:

– Det är nästan bara vindkraft vi ser framför oss framöver. Storskalig solkraft har vi inte riktigt tänkt oss in i, utan där kommer det mer handla om att erbjuda våra kunder solenergi till sina hus.

Miljö online2

Liknande artiklar