80 procent av maten som slängs skulle kunna ätas

Foto: Pulic Domain

Enligt en rapport publicerad i tidskriften Environmental Research Letter kan mycket av den mat som slängs i EU egentligen konsumeras. 

22 miljoner ton årligen, det är mängden mat som slängs i EU årligen enligt en rapport som nyligen publicerats. Studien gjordes i Storbritannien, Nederländerna, Rumänien, Finland, Tyskland och Danmark mellan åren 1996-2005.

Närmare 80 procent av den mat som slängdes var egentligen möjlig att äta. Framförallt ratas produkter vars bäst-före-datum passerat eller inte når upp till rätt standard vad gäller färg och form.

På sätt och vis är det bra att det här svinnet är möjligt att undvika, eftersom det betyder att vi kan göra något åt saken, säger Davy Vanham, från JRC som lett forskningsarbetet i NyTeknik.

Matsvinnet tär inte enbart på naturen genom den energi som krävs vid förbränning, utan det krävs även stora resurser för att producera maten, som vatten och kväve, vilket belastar naturens resurser negativt. Framförallt är det frukt, grönsaker och spannmål som kasseras enligt rapporten.

En stor andel mat är fortfarande ”bra” men kastas när den passerar bäst-före-datum, förklarar Davy Vanham.

Vill du ha tips på hur du kan minska ditt eget matsvinn, läs här och här.

Miljö online2

Liknande artiklar