Hundratals ungdomar varnar norska staten: ”Vi är redo att bryta lagen”

Foto: Amanda Iversen Orlich

250 ungdomar från hela Norge samlades för att protestera mot dumpningen av gruvavfall i Førde-fjorden. ”Vi är redo att bryta lagen”, skriver de i ett pressmeddelande.

Førde-fjorden är hem till flera utrotningshotade arter och är lekområde för torsk och lax. Trots det sa den norska regeringen ja till att företaget Nordic Mining skulle få dumpa 250 miljoner ton giftigt avfall rakt ner i fjorden, vilket väckt stor uppståndelse både inom och utom landet.

Icke-våldsamma aktioner har hindrat miljöbrott flera gånger i Norges historia. 1986 stoppade vi ett gruvbolag från att dumpa gruvavfall i Jøssing-fjorden, och 2000 stoppade vi en oljeprospekteringsrigg på väg mot de orörda öarna Lofoten. Riggen fick aldrig avsluta sitt uppdrag och den norska regeringen beordrade den att dra sig tillbaka, och området har varit skyddat från oljeaktiviteter sedan dess. Det här bevisar att unga människor kan göra skillnad i besluten om sin nations framtid. Vi är beredda att göra det igen om det behövs, säger Arnstein Vestre, ordförande för Unga Jordens Vänner i Norge.

Organisationen har 1700 namn på en lista för civil olydnad, där 250 av dem nu har fått föreläsningar och praktisk träning av Greenpeace och andra erfarna aktivister från den norska miljörörelsen.

Miljö online2

Liknande artiklar