Indisk konstnär kräver ansvar av Unilever

Foto: Youtube

Med en remake på Nicki Minaj-låten Anaconda har konstnären Sofia Ashraf från Chennai tagit världen med storm. I videon sätter hon press på livsmedelsgiganten att städa upp efter miljökatastrofen i Kodaikanal, där kvicksilver från företagets fabrik läckte ut i naturen.

Fabriken, som tillverkade termometrar, stängde 2001. Flera miljöorganisationer, bland dem Greenpeace, uppmärksammade då Unilevers indiska ledning på att tonvis av kvicksilverförgiftat glas hade sålts till en skrothandlare i Kodaikanal. Över 1000 före detta fabriksarbetare menar att de lider av kvicksilverförgiftning, och att spillet var mycket större än så.

Familjer i området har fått hjälp att resa sina protester mot företaget av lokala miljöorganisationer. Unilever anser sig dock inte bära ansvar för skadorna, eller för de 45 arbetare och 12 barn som uppges ha dött på grund av kvicksilverförgiftning.

Unilever arbetar hårt för att förknippas med miljöansvar och hållbarhet, något som Ashraf raljerar om i låten. Företagets VD Paul Polman har personligen kommenterat videon, och säger att företaget ”arbetar aktivt för en lösning”.

Förutom att påverka människorna i regionen, ska kvicksilver också ha läckt ut i den närbelägna floden Pambar River, samt i regionens känsliga Shola-skogar. Shola är en typ av skog med inhemska djur- och växtarter. De har en viktig roll för de sydindiska bergsregionernas ekosystem, men hotas idag av teplantage och av invasiva arter så som eukalyptus.

Kodaikanal är en bergsort i den Indiska delstaten Tamil Nadu. Orten är välbesökt av indiska och utländska turister, och betyder mycket för regionens ekonomi.

Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna. Det kan inte brytas ner i naturen utan lagras i djurs vävnader. När människor får i sig kvicksilver påverkas hjärnan och det centrala nervsystemet.

Sofia Ashrafs låt har idag över 3 miljoner visningar på Youtube.

Miljö online2

Liknande artiklar