Ingen deadline för brunkolsförsäljning

Foto: Anders Hellberg

Bollen ligger fortsatt hos Vattenfall – i alla fall tills det att den svenska regeringen säger något annat.

Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att Vattenfall siktar på att presentera en köpare av den tyska brunkolsverksamheten i slutet av det här året. I en intervju i somras förklarade dock Vattenfalls vd Magnus Hall för Supermiljöbloggen att målet visserligen ligger kvar men att det möjligen kan dra över en bit in på nästa år innan ett förslag till den svenska regeringen kommer.

Men vad händer egentligen om det drar ut ytterligare på tiden? Finns det någon deadline som regeringen satt upp?

När Supermiljöbloggen mejlar och frågar Ann Wolgers, pressekreterare hos närings- och innovationsminister Mikael Damberg, vad som gäller blir svaret:

”Den översyn av ägarstrukturen för Vattenfalls brunkolstillgångar i Tyskland som nu pågår har initierats av och drivs av Vattenfall på affärsmässiga grunder. Ägaren tar ställning till en affär när den presenteras av bolaget.”

Bollen ligger alltså fortsatt hos Vattenfall, i alla fall tills det att regeringen säger någonting annat. Den statsrådsgrupp bestående av Mikael Damberg (S), Åsa Romson (MP), Ibrahim Baylan (S) och Per Bolund (MP), som har ett särskilt ansvar för styrning av Vattenfall, är enligt Ann Wolgers fortsatt aktiv. ”Statsrådsgruppen för Vattenfall sammanträder vid behov”, skriver hon i ett mejl till Supermiljöbloggen.

Miljö online2

Liknande artiklar