Kritik mot Centerpartiets nya miljöförslag

Foto: Johan Jeppsson / Centerpartiet

Beskrivs som ”alarmerande okunnigt”.

I dag presenterade Centerpartiets ledare Annie Lööf vad som kallas ”konkreta förslag som ger resultat för miljön”. Ett av dessa förslag handlar om mikroplaster:

– Vi vill se ett krav på att alla företag inom EU måste fasa ut mikroplaster ur sina hygienartiklar till år 2020, säger Annie Lööf, i ett pressmeddelande.

Centerpartiet skriver på samma plats så här om mikroplasterna:

De finns i hygienartiklar som duschgelé, hudkräm, tandkräm, deodorant och smink. Vid tvätt sköljs mikroplasterna ut i avloppen och vidare ut i vattendragen.

Liknande information har Naturskyddsföreningen gått ut med, exempelvis 2013 då föreningen presenterade en granskningen över var man hittat mikroplaster, och bland annat nämner just deodoranter, raklödder, smink och tandkräm.

Men förslaget från Centerpartiet får nu hård kritik från KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet, som är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför kemtekniska konsumentprodukter som kosmetik och hygienprodukter, tvättmedel och rengöringsmedel. KTF menar att Centerpartiet är ”alarmerande okunnigt om mikroplaster” och skriver på sin hemsida:

Centerpartiet räknar upp de hygienprodukter de tror innehåller mikroplaster: Duschgelé, hudkräm, tandkräm, deodorant och smink. Ingen av dessa innehåller dock mikroplaster, det gör däremot scrubkrämer tänkta för att peela bort döda hudceller.

Slutligen är kravet på ett förbud till 2020 förmodligen helt verkningslöst då hygien/kosmetik-branschen redan till stor del bytt ut plastpartiklarna mot annat och inom något år fullständigt upphört med användningen.

Om denna framtidsspaning stämmer återstår dock att se. Supermiljöbloggen intervjuade nyligen klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) efter att hon gett Naturvårdsverket i uppdrag att kartlägga de viktigaste källorna till mikroplaster i haven. I utredningsuppdraget (pdf), skriver regeringen:

Mikroplaster i haven beror inte enbart på att större plastpartiklar har brutits ned till mindre. Mikroplaster tillsätts i ökande utsträckning i kosmetiska produkter och i kemiska hushållsprodukter för att ge en skrubbande funktion. Vidare finns studier som visar att textilier av fleecematerial vid tvätt kan släppa ifrån sig ett betydande antal fibrer jämfört med andra material. Andra studier visar på problematiken av plastpartiklar från däck via dagvattensystemet. Avloppsreningsverken har inga särskilda reningsmetoder för att fånga upp plastpartiklar. Sannolikt passerar därför en stor andel av partiklarna igenom reningsverken.

Miljö online2

Liknande artiklar