Margaret Atwood: Gör det enklare att investera i koldioxidätande teknik

Foto: Thompson Rivers University (CC BY-NC-SA 2.0)

Ta fram fonder som satsar på teknik för att ta bort koldioxid ur luften. Det föreslår den kanadensiska författaren och miljöaktivisten Margaret Atwood.

Den totala mängden koldioxid i luften måste minska. Då kommer det inte räcka med att bara minska utsläppen. Vi behöver också göra det lättare att investera i tekniska lösningar för att ta bort koldioxid från atmosfären.

Margaret Atwood leker med tanken på en påhittad ”Carbonivor-fond” som endast investerar i företag som ”äter” koldioxid. Hon listar 15 företag som minskar mängden koldioxid i luften genom att på olika sätt omvandla – eller binda den.

Bland de listade företagen nämns Carbon Engineering, som Supermiljöbloggen tidigare berättat om. Carbon Engineering har byggt en vägg av apparater som suger upp koldioxid från luften – och omvandlar det till bränsle. Bland de andra företagen på listan återfinns tekniker som arbetar med bland annat biokol, alger och koldioxidavskiljning.

Det går säkert att hitta svenska exempel på företag som skulle kunna platsa i en sådan fond. Biorecro är ett svenskt företag som ”klimatstädar” genom att fånga in koldioxid från luften med hjälp av träd och växter. Koldioxiden lagras sedan tusentals meter under marken.

Margaret Atwoods idé om Carbinovor-fonden är ett appendix till hennes längre essä, It’s Not Climate Change – It’s Everything Change.

Miljö online2

Liknande artiklar