Nordkalks hot om skadestånd sågas av professor i miljörätt

Foto: Ludvig Tillman, Greenpeace

Snart avgörs vad som ska hända med området kring Ojnareskogen på norra Gotland.

Om regeringen beslutar sig för att skydda det unika naturområdet på norra Gotland så överväger Nordkalk, som vill använda området för kalkbrytning, att kräva staten på ett skadestånd, det här rapporterar Sveriges radios P4 Gotland som tagit del av ett brev från Nordkalks advokater som skickats till regeringen.

Sveriges radio P4 följer dock upp nyheten med en intervju med Jan Darpö, professorn i miljörätt, som menar att Nordkalk visserligen kan få ersättning för den rättsliga processen som dragit ut på tiden, men att det inte lär bli så mycket mer än så. Några större belopp i skadestånd från statens sida är det knappast tal om, menar professorn.

Som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare väntas besked från regeringen om vad som ska hända med området nu i augusti. Frågan ligger på klimat- och miljöminister Åsa Romsons (MP) bord.

Miljö online2

Liknande artiklar