Obama presenterar plan för att minska utsläppen från kolkraften

Foto: snowpeak (CC BY 2.0)

Idag väntas Obama presentera nya krav på de amerikanska kolkraftverken. Utsläppen från kolkraftverk kommer att behöva minska med 32 procent till år 2030 jämfört med 2005.

De tidigare kraven innebär att utsläppen från kolkraftverk ska minska med 30 procent till år 2030 jämfört med 2005. Hur mycket de olika delstaterna ska minska sina koldioxidutsläpp med beror på deras nuvarande energimix.  Stater som satsar på sol och vindenergi ska belönas. Men planen innebär också att delstaterna får ytterligare två år på sig, fram till 2022, att börja minska utsläppen och att delstaterna kan ansöka om förlängning ifall det skulle visa sig att elförsörjningen hotas när gamla kraftverk läggs ned, skriver Washington Post.

Planen är en del av en förnyad version av Clean Power Plan som Obama presenterade för ett år sen och som Supermiljöbloggen skrev om här. Kolkraft producerar idag cirka 40 procent av USA:s el.

Det är andra gången på en vecka som det kommer klimatbesked från världens supermakter. Tidigare i veckan så skrev Svenska Dagbladet om att att Kina planerar att införa ett system med handel med utsläppsrätter år 2016.

Miljö online2

Liknande artiklar