Regeringen lovar se över minerallagen

Foto: Frankie Fouganthin

Efter år av protester lovar minister Alice Bah Kunhke att regeringen ska se över den omstridda minerallagen.

Det var under gårdagen som sameminister Bah Kunhke kom med det glädjande beskedet.

– Vi har fångat upp de tydliga signaler som kommit oss till del och därför ser vi behovet av en översyn. Det här är viktiga signaler som vi har fått under lång tid, säger Alice Bah Kunhke till Sveriges Television.

– Självklart berör det här samerna men det berör ju många delar av samhället. Det var viktigt för mig att kunna säga det här idag och det känns bra att ha gjort det.

Uttalandet gjordes på en samisk konferens som ägde rum med anledning av att FN:s rapportör om ursprungsfolks rättigheters besök i norden och Sverige. Rapportören undersöker huruvida Sverige bryter mot folkrätten i och med exploateringen av Sapmí, samernas land. Sverige har inte ratificerat ILO 169, den konvention som handlar just om ursprungsfolks rätt att själva bestämma över sina egna landområden.

Varje torsdag sluter aktivister samman under parollen ”Fast mark, rent vatten” utanför riksdagen för att protestera mot minerallagen. Samiska organisationer protesterar tillsammans med miljörörelsen mot lagen som syftar till att locka till sig den internationella gruvindustrin genom att göra det så enkelt och billigt som möjligt att starta gruvverksamhet i Sverige.

Vad Bah-Kunhkes löfte kommer att innebära i praktiken återstår att se.

Miljö online2

Liknande artiklar