Samerna mobiliserar för klimatet

Sista helgen i augusti ska människor som bor i och omkring Sápmi träffas för att mobilisera för klimatet. Ursprungsfolket i norr har en historia av att skydda naturen och kämpa mor orättvisor, och inför Paris-mötet vill de ta det nästa nivå.

”Det här är ett avgörande år för att mobilisera: Klimatförhandlingar i Paris i december (COP21) är ett stort ögonblick för oss alla att ta. Vi vill skapa en plattform för samiska, urfolk som bor i Sápmi (norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland), att mobilisera för klimatet och mot orättvisor.” skriver arrangörerna Jenni Laiti och Max Mackhé på hemsidan.

De kommer bland annat att ha skill-share med workshopar, föreläsningar och paneldiskussioner

Det här blir första stenen i grunden till den plattform som ska bli den nya tidens miljö- och rättvisekamp i Sápmi, säger Max Mackhé till Supermiljöbloggen.

Men arrangörerna behöver lite över 32 000 kronor, och ligger just nu ungefär 15 000 kronor back som de ska ta från sina egna fickor. Imorgon torsdag klockan 8.00 stänger insamlingen som du kan bidra till här.


Se filmerna ”Our shared Artic” och läs Supermiljöbloggens intervju med regissören och komikern Felix Herngren här >>

Miljö online2

Liknande artiklar