Dieselgate: Skoda och Audi har också avgasfuskat

Foto: Michel de Vries (CC BY-SA 3.0 de)

Flera bilmärken visar sig nu ha fuskat med utsläppen. Det handlar om Skoda och Audi, som båda använder motorer från sitt moderbolag Volkswagen.

I föra veckan uppdagades det att Volkswagen fuskat med utsläppen från dieselmotorer genom att programmera mjukvaran så att den känner av när den blir testad och då kraftigt sänka utsläppen. Detta fick Volkswagens aktie att störtdyka, VD:n fick avgå och brottsutredningar och stämningar haglar över bolaget. David Bach på Yale Business School har kallat skandalen för ”värre än Enron” och syftar på det energibolag som gick i konkurs 2001 efter stora skandaler och bokföringsbrott.

Nu visar det sig att flera bolag som använder samma motorer som Volkswagen också använder den manipulerade motorstyrningen. Det handlar om 2,1 miljoner bilar från Audi och 1,2 miljoner från Skoda. Det rapporterar Auto Motorsport. Totalt ska det röra sig om 11 miljoner bilar inom Volkswagen group.

Tidigare om Dieselgate på Supermiljöbloggen:

Miljö online2

Liknande artiklar