Här är mobilen du kan reparera och uppgradera själv

Foto: Fairphone (CC BY-NC-SA)

Fairphone vill göra slut på din smartphones miljöslöseri. Den första mobilen som du själv kan plocka isär i bitar, reparera och uppgradera är snart här. 

Företaget Fairphone startade som en reaktion på teknikbranschens etiska brister. När de skapade sin första mobil fokuserade de på att hitta konfliktfria mineraler (sådana som inte stöder krig och terrorism) och bygga en telefon där alla inblandade får en rimlig lön för sitt arbete.

Fairphone 2 behåller den etiska aspekten, men har också ett annat fokus: Modularitet. Det innebär att mobilen är uppbyggd av många olika moduler istället för ett enda sammanfogat stycke.

Det är ofta väldigt svårt för en vanlig användare att laga sin trasiga telefon. Om mobilen går i golvet och skärmen spricker, är det bara att lämna in den till en verkstad. Skulle kameran eller någon annan del gå sönder, får du ofta räkna med att byta ut hela enheten. Många smartphones idag har ihoplödda komponenter för att vara så snygga och tunna som möjligt. När telefonen sedan kasseras och byts ut mot en nyare, kastas också en massa fungerande delar.

En modulär pryl vänder på köp-och-släng-logiken. Den består av delar som kan plockas isär och bytas ut om det skulle behövas. Det är praktiskt om någon del skulle gå sönder, men öppnar också upp för uppdateringar av enskilda delar och för att använda delar från en trasig telefon till en annan. Företaget planerar att sälja lösa delar så att kunderna själva ska kunna byta ut eller uppgradera sin telefon med några enkla skruvgrepp. På det här viset ska man kunna behålla sin telefon mycket längre: Företagets VD vill att kunderna ska sikta på att ha sin telefon i fem år.

Fairphone 2 har fått 15 000 förhandsbeställningar, vilket också var deras gräns för att börja producera telefonen. Den kommer att släppas under 2015 i Europa. Fler bilder och finns hos The Verge.

Utöver Fairphone är också Google på gång med en modulär telefon, som går under namnet Project Ara.

Miljö online2

Liknande artiklar