Matinsekter hindras av byråkrater

Foto: Beatrice Rindevall

Insekter kan vara framtidens mat med högt proteininnehåll och energieffektiv uppfödning. Men svenska myndigheter har ännu inte tillåtit insekter som människoföda.

I en krönika i Blekine Läns Tidning går Erik Hultgren hårt åt den svenska byråkratin, för att inte kunna hantera entreprenörernas kreativitet:

I Sverige möts dessa entreprenörer av en byråkratisk vägg. Både företaget Hakuna Mat i Göteborg och Qvicket i Stockholm har tvingats stoppa sin försäljning, efter beslut av miljöförvaltningarna i de båda kommunerna. Anledningen är att insekter inte är godkända som livsmedel i Sverige.

Extra pinsamt blir det i fallet Stockholm. Där har kommunen på skattebetalarnas bekostnad gett ut en kokbok där insekter beskrivs som framtidens mat, med tillhörande recept. I den svenska byråkratin vet den ena handen inte vad den andra gör.

Vad vi betraktar som mat och inte är väldigt kulturellt. Carl von Linné kallade hånande kräftor för insekter och vägrade äta dem. Få svenskar idag skulle nog hålla med om att de frossar insekter på kräftskivan.

Bland de stoppade företagen finns Hakuna Mat, som vi sprang på under Almedalen i somras när de bjöd alla minglare att provsmaka insekter.

Under hösten förväntas dock EU fatta ett beslut som öppnar upp för att sälja insekter som mänsklig föda. Det är inte mer än rätt, när vi blir allt fler som ska dela på jordens resurser.

Miljö online2

Liknande artiklar