Ny budgetsatsning på klimatanpassning

Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

 Regeringen satsar 160 miljoner kronor extra per år på klimatanpassning, med start från 2016.

Klimatanpassning är en fråga för Sverige här och nu. Det handlar mycket om skyfall, men också, som förra sommaren, om problem med värme, säger Åsa Romson till DN.

Tidigare i år kom en rapport från SMHI som beräknade att kostnaderna för klimatanpassning endast i städerna beräknades kosta uppemot 300 miljoner kronor per år, och att det var otydligt vem som skulle bekosta det. Då sa Åsa Romson att kommunerna skulle få stå för kostnaden själva, något som regeringen nu verkar ha backat åtminstone en bit ifrån.

Mattias Goldmann från Tankesmedjan Fores kom tidigare idag ut på Supermiljöbloggen med en debatt där de bad regeringen att tänka längre.

Regeringen anslår 160 miljoner för lokal klimatanpassning i Sverige, med fokus på skyfall och värmeböljor. Det är lovvärt och viktigt – men också viktigt att vi lyfter blicken och inte nöjer oss med plåsterpolitik, sa Mattias Goldmann då.

Miljö online2

Liknande artiklar