På väg mot rekord: 800 miljoner burkar och flaskor pantade på sex månader

Foto: Anders Hellberg

Idag 29 september är det återvinningens dag. Det uppmärksammas av Returpack, som släpper en rapport om hur mycket svenskarna pantat.

Svenskarna kan gott kallas ”det pantande folket”. Under det första halvåret 2015 har vi pantat över 800 miljoner burkar och PET-flaskor i Sverige. Det är en miljövinst som, omräknat i energibesparing, motsvarar mer än 150 miljoner kWh. Idag är vi svenskar bland de bästa i världen på att panta och antalet pantade burkar och PET-flaskor har ökat för varje år.

– Vi jobbar hela tiden för att hitta nya smartare sätt att sköta återvinningen på och för att få ännu fler att panta mera. Varje år vi lyckas öka återvinningen känns som en seger och så här långt ser det som att 2015 kommer bli ännu ett rekordår, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

wiyefqyyonovx7afvuj7

Pantamera/Returpack (CC)

Ändå är det fortfarande mycket skräp kvar i naturen. Det är bara att titta in på vårt Instagramkonto och taggen #ettskräpomdagen för att se hur mycket folk fortfarande slänger omkring sig. Gör som oss på bloggen: Plocka upp ett skräp om dagen, så ser vi färre burkar som den på bilden och får ett renare Sverige.

Slutligen kommer här lite peppig musik från Almedalen med en påminnelse om att panta mera:

Denne glada musikant vill att vi ska panta mera flaskor och burkar. Självklart, säger vi! #smbalm #almedalen

Ett filmklipp publicerat av Supermiljöbloggen (@supermiljobloggen)


Miljö online2

Liknande artiklar