Smältande isar gör att isbjörnar svälter ihjäl

Foto: Kerstin Langenberger

Bilden på den svältande isbjörnshonan som fotografen Kerstin Langenberger tog under en av sina resor till Svalbard chockar nu omvärlden. Förhoppningsvis blir det en ögonöppnare för samhället att tiden håller på att rinna ut. 

Dagligen kommer alarmerande forskarrapporter om ökad medeltemperatur, höjda havsnivåer och torka runt om i världen. Rapporterna duggar tätt och börjar bli något man inte längre höjer ögonbrynen åt. Isbjörnen har blivit en symbol för de klimatförändringar som nu sker i Arktis, men det är svårt att ta in och ta till sig något man konkret inte ser. Bilden på den svältande isbjörnshonan på Svalbard som spridits i sociala medier de senaste dagarna har blivit en ögonöppnare för många, framförallt då bildens fotograf Kerstin Langenberger kopplar isbjörnens skick till de smältande isarna orsakade av dagens klimatförändringar.

Kerstin Langenberger skriver på sin facebooksida om de upplevelser och den hemska verklighet hon möts av på sin resa till Svalbard.

Jag ser glaciärerna kalva och dra sig tillbaka dussintals till hundratals meter varje år. Jag ser packisen försvinna i rekordfart. Ja, jag har sett björnar i bra form – men jag har också sett döda och svältande isbjörnar. Björnar som vandrar längs strandkanterna, letande efter mat, björnar som försöker jaga renar, äta fågelägg, mossa och sjögräs. Och jag förstod att de tjocka björnarna är i princip bara hanar som stannar på packisen hela året runt. Honorna, å andra sidan, som har sitt bo på land för att föda sina ungar, är ofta smala. Med packisen som drar sig tillbaka längre och längre norrut varje år, tenderar de att bli fast på land där det inte finns så mycket mat.

Miljö online2

Liknande artiklar