Brytningstillstånd klart – Gallók nu på regeringens bord

Foto: Malin Hassler

Jokkmokk Iron Mines har fått tillstånd av Bergsstaten att bryta mineral i Gallók, även kallat Kallak, i Jokkmokks kommun. Nu är det upp till regeringen att fatta det slutgiltiga beslutet.

Länsstyrelsen i Norrbotten har tidigare avrått Bergsstaten att ge brytningstillstånd, med motiveringen ”att den markanvändning som planeras i området kan medföra oåterkalleliga förändringar, av betydelse, för nuvarande markanvändning”.

Nu menar Bergsstaten att Länsstyrelsen ska ha kommit med ett kompletterande yttrande som säger att det inte finns några motstående intressen inom brytningsområdet, det hävdar Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten, i P4 Norrbotten.

Igår tilldelades Mats Karström från organisationen Steget Efter WWF:s pris för Årets Miljöhjälte tillsammans med Beatrice Rindewall från Supermiljöbloggen. Mats har arbetat hårt för att göra området Jelka-Rimakåbbå till Natura 2000. Området hotas nu av gruvplanerna utanför Jokkmokk. I sitt tacktal tog han tillfället i akt och uppmanade publiken, som bland annat bestod av WWF:s styrelse, kungen och kronprinsessan, att skydda Kallak och Sveriges biologiskt viktiga gammelskogar.

Miljö online2

Liknande artiklar