England inför miljöavgift på plastpåsar

Foto: Adrian S Pye

Framöver kommer engelska shoppare få betala några kronor extra för en plastpåse i affären.

England gör nu gemensam sak med Wales, Nordirland och Skottland och inför en miljöavgift på plastpåsar. Regeringen räknar med att detta kommer minska användningen av slit- och slängkassarna med minst 70 procent. I nuläget använder betar den genomsnittlige engelsmannen av tolv sådana per månad. Detta kan jämföras med Wales, som sedan 2011 då deras avgift infördes, fått ner siffrorna till endast två plastpåsar per månad.

Avgiften har dock fått kritik för att inte vara tillräckligt omfattande. Regeln gäller endast om företaget sysselsätter fler än 250 personer, vilket miljökämpar menar kommer begränsa effekterna kraftigt.

Det är inte bara i Storbritannien som man vill minska användningen av plastpåsar. Italien*, Rwanda, Kina och Indien är alla länder som med olika ekonomiska styrmedel och förbud gjort plastpåsarna till en allt ovanligare syn.

I Sverige idag är det frivilligt för butiker och varuhus ifall de vill ta betalt för påsar och kassar. Det senaste som hänt på den fronten är att Centerpartiet på sin stämma den 25e september klubbade igenom att de ska arbeta för ett införande av miljöavgifter på plastpåsar.

*Kuriosa: när Italien för två år sedan införde sitt förbud mot tunna plastpåsar blev de faktiskt hindrade – av just Storbritannien. Britterna hävdade då att Italien bröt mot EU:s frihandelsregler. Trevligt att de verkar ha kommit på andra tankar nu!

Miljö online2

Liknande artiklar