Google investerar i Afrikas största vindkraftpark

Foto: Anders Hellberg

Amerikanska nätjätten Google går nu in och investerar i vindkraftparken, när den står färdig 2017.

Som vi på Supermiljöbloggen rapporterade i somras, har en vindkraftpark som ska bli Afrikas största när den står färdig börjat byggas vid Turkanasjön i Kenya. Projektet har rönt mycket kritik:

Projektet har varit kontroversiellt eftersom det byggs på ursprungsbefolkningens land och har fördröjts av överklaganden av sociala, ekonomiska och miljömässiga skäl. Världsbanken drog tillbaka sin finansiering under 2012, men många utländska investerare finns kvar i projektet.

Trots detta väljer Google ändå att gå in i projektet. När det är tänkt att stå klart 2017 tänker norska vindkraftsföretaget Vestas sälja sin andel på 12,5 procent till Google. Det rapporterar Washington Post.  Den amerikanska nätjätten har tidigare gjort sig känd för att investera i förnybart. Här är ett axplock av våra tidigare inlägg:

När projektet är i drift beräknas det generera 15 % av Kenyas elbehov.

Miljö online2

Liknande artiklar