Malmö blir först i Sverige med nytt cykelhus

Foto: News Oresund

I torsdags kom bygglovet och det blev klart att Malmö får möjligheten att trappa upp sina tvåhjuliga ambitioner. Den här gången gäller det dock inte en utökning av cykelbanor, utan byggandet av ett bostadshus med parkeringsnorm 0.

Parkeringsnorm 0 innebär att huset kommer att byggas utan parkeringsplatser för bilar, men i stället erbjuda en rad initiativ för att främja cykeln som huvudsakligt transportmedel. Huset kommer även att utrustas med solceller som kommer att bistå med en viss del av elförsörjningen.

Karolina Skog, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, påpekar dock att de främst har satsat på den hållbara transporten.

Eftersom de boende kommer att vara utan bil har vi placerat byggnaden nära en busshållplats och två fria enkelresor i månaden inkluderas i hyran.

Lastcyklar till storhandling eller dagisskjutsning och gästcyklar till besök från när och fjärran är andra faktorer som ska underlätta för en bilfri vardag. Förutom 55 nya hyresrätter kommer byggnaden även husera ett cykelhotell, eller cyklotell, där varje gäst förses med en egen cykel.

Byggandet av det nya cykelhuset påbörjas nästa månad och förhoppningen är att visa att privat bilinnehav är ett val, ingen nödvändighet.

Miljö online2

Liknande artiklar