Ny regering i Kanada vill satsa mer på klimatet

Foto: Alex Gulbord

Kanada liberala parti lett av Justin Trudeau kan glädja sig åt en skrällseger i måndagens val efter att ha besegrat sittande premiärminister Stephen Harper. Många hoppas nu att Trudeau ska satsa på klimatfrågan, ett område som under många år varit helt bortprioriterad hos den förra, konservativa regeringen. 

För ett par dagar sen gick det kanadensiska partiet Liberalerna med partiledaren Justin Trudeau i spetsen till skrällseger i landets stora partival och vann med betydande marginal över den sittande, konservative premiärministern Stephen Harper. Det betyder att partiet får 184 av parlamentets 338 platser.

Trudeau leder en mer socialliberal politik jämfört med sin föregångare, där han bland annat talar om mer öppen flyktingpolitik, mer öppenhet kring abort, ett mer jämställt samhälle och förespråkar skattehöjningar för de rika och sänkningar för medelklassen.

Han har även under sina få år som partiledare talat om klimatförändringarna och många hoppas nu att frågan ska bli mer prioriterad i landets regering, jämfört med hur det varit under de senaste nio åren.

Hans föregångare, Stephen Harper, bestämde bland annat att Kanada skulle gå ur Kyoto-protokollet 2011 och har inte haft mycket till övers för energi som begränsat användandet och utvinningen av fossila bränslen i framförallt delstaten Alberta.

Visserligen planerar Trudeau att närvara vid klimattoppmötet i Paris och han har talat om att leda landet mot en grönare energipolitik, men han verkar ändå stötta den stora pipeline (XL Keystone Pipeline) som leder fossila bränslen från Kanada till USA och vid sitt tacktal efter att segern var ett faktum nämndes inte ett ord om denna viktiga ödesfråga.

Det höjs både hoppfulla och kritiska röster mot Trudeaus klimatpolitik, där många menar att hans nuvarande engagemang är alldeles för lågt. Så det återstår att se om Kanada faktiskt tar ett stort steg fram och lägger sig i framkant vad gäller omställningen till ett grönare och mer hållbart samhälle med början på klimattoppmötet i Paris om en dryg månad. Vi kan trots allt dra slutsatsen att Trudeau verkar vara ett klart bättre alternativ än hans föregångare varit.

Miljö online2

Liknande artiklar