Ökade subventioner till vindkraft

Foto: Telge Energi

Regeringens förslag om ökade subventioner till vindkraft gick igenom i riksdagen.

Centern och Vänsterpartiet följde regeringens linje om ökade subventioner till vindkraften under onsdagens omröstning. Beslutet innebär att de tidigare bestämda subventionerna till 2020 höjs. I praktiken ska det medföra produktion av ytterligare 5 TWh vindkraft, utöver de 25 TWh som redan satts upp som mål för perioden 2002-2020.

Resultatet av omröstningen var en seger för Miljöpartiets energipolitiska Lise Nordin, här i SvD:

I dag är det svårt att få lönsamhet, så den här höjningen gör att man ökar förutsättningar. Med det här beslutet växlar vi från kärnkraften som vi såg läggas ner förra veckan till förnybara energikällor.

Moderaterna var inte lika nöjda, och menade att elpriset kommer tryckas ner ytterligare, samt att Sverige behöver fler långsiktiga energilösningar.

Några som däremot välkomnade beslutet var bolagen för hållbara energislag. Charlotte Unger, vd för Svensk Vindenergi AB, uttalade sig även hon i SvD:

Vi ser väldigt positivt på det här, förstås. Vindkraften har ökat kraftigt men nu har investeringarna börjat gå ner. Vi hade velat ha ett beslut redan innan sommaren, men det är bättre att få en lösning som fler partier står bakom.

Miljö online2

Liknande artiklar